Terveisiä STLL:n seuraparlamentista ja liittokokouksesta

27.4.2014

Valmentajien työhyvinvointi pääteemana parlamentissa. Kevätliittokokouksessa päätettiin uudesta aluejaosta.

Kevään 2014 seuraparlamentti järjestettiin Vierumäellä. Seurojen edustajat ja valmentajat olivat kiitettävän runsaslukuisesti edustettuina Vierumäellä pidetyssä Seuraparlamentissa ja liittokokouksessa. Kouvolan Jäätaitureista mukana oli neljä seuratoimijaa ja kaksi valmentajaa: Jenni Reiman ja Helena Raski yksinluistelupuolelta, Kirsi Mikkonen ja Sanna Ronkainen muodostelmasta sekä valmentajat Anna Päivike ja Kaijaleena Sairanen.

Lauantain seuraparlamentissa aiheina olivat valmentajien työhyvinvointi ja turvallisen henkisen harjoitteluympäristön luominen. Koska lajimme perustuu ammattivalmentajuuteen, on juuri valmentajien työssä jaksaminen edellytys lajimme kehitykselle ja urheilijoidemme hyvinvoinnille. Urheilupsykologit Satu Kaski ja Terhi Lehtoviita haastoivat seurajohdon työnantajina sekä valmentajat pohtimaan yhdessä, miten voisimme yhdessä parantaa sisäistä viestintää seuroissa, työolosuhteita sekä -hyvinvointia jotta yhteisiä tavoitteita kohden olisi helpompi kulkea. Todettiin mm. että valmentajien ja seurojen hallitusten on tärkeä sopia yhteisistä pelisäännöistä ja yhteisistä tavoitteista sekä varata keskusteluille aikaa säännöllisesti. Tärkeäksi todettiin myös dokumentointi. Hallitusten jäsenten ja työntekijöiden tulee olla tietoisia siitä, mitä kokouksissa on sovittu, vaikka henkilöt vaihtuisivatkin. 

Terhi Lehtoviita kertoi mistä asioista luistelijoiden turvallinen (henkinen) harjoitteluympäristö koostuu. Valmentajan hyvinvointi, eri tahojen välinen kommunikaatio ja myös vanhempien saattaminen tietoisiksi seuran/valmentajien/ryhmien pelisäännöistä olivat avainasemassa turvallisen ympäristön luomisessa.

Hyviä käytänteitä pohdittiin yhdessä työpajoissa, joiden tulokset kirjataan ylös ja ne tulevat jakoon myöhemmin.

Myöhemmin lauantaipäivänä viime kaudella menestyneet luistelijat ja joukkueet esiintyivät ”kevätnäytöksen” merkeissä Vierumäen jäähallissa. Näytöksen jälkeen luistelijoille ja muille kauden aikana ansioituneille jaettiin palkinnot. Kuvasatoa palkittavista ja koko viikonlopusta tulee liiton sivuille nähtäväksi alkuviikosta.

Sunnuntaipäivä alkoi messutapahtumalla, jossa tutustuttiin mm. liiton tarjoamiin palveluihin sekä jatkettiin avointa keskustelua lauantain aiheista. Esillä messuilla olivat myös ADT, Dudes on Skates, uusi verkkoalusta Figure Centre, Game Ready -kylmäkompressorilaite urheilijoille ym.

Karoliina Vilander kertoi aamupäivän päätteeksi Taitoluisteluliiton käynnistämästä Innostava Suomi 2017 -yhteistyöhankkeesta, jonka tarkoituksena on elämyksellisemmät ja osallistavammat urheilutapahtumat.

Iltapäivällä oli vuorossa Taitoluisteluliiton sääntömääräinen liittokokous. Liiton puheenjohtaja Susanna Rahkamo veti yhteen kulunutta kautta ja visioi tulevia haasteita ja unelmia. Toiminnanjohtaja Lea Åman esitteli tilinpäätöksen. Kokouksessa hyväksyttiin liiton toimintakertomus ja talousarvio sekä annettiin liittohallitukselle vastuuvapaus.

Kouvolan Jäätaiturien Nina Salmela-Mäkelä valittiin yhtenä jäsenenä mukaan STLL:n ehdollepanotoimikuntaan. 

Anne-Mari Jussila esitteli ISO-ryhmän työstämän uuden aluejaon kaudesta 2014-2015 alkaen. Liittokokous hyväksyi esityksen. Uutena alueena mukaan tulee Kaakon alue, johon KouJT:kin tulee kuulumaan.